Hamarosan kiderül, milyen lesz a 2019-es évjáratú bor
2019-11-08
„Fölfelé megy borban a gyöngy;
Jól teszi.
Tőle senki e jogát el
Nem veszi.
Törjön is mind ég felé az
Ami gyöngy;
Hadd maradjon gyáva földön
A göröngy.”
A mátrai borvidéken termett szőlő az idei évben kiváló lehetőséget biztosít borászainknak ahhoz, hogy a nemzetközi piacok elé tárják a régió szőlőiben, boraiban meglévő lehetőségeket.
A ”Nagyrédei Szőlők” Kft. borászai, Deme Péter és Soós János, már az év eleje óta kiemelt figyelmet szenteltek a nemzetközi piacokon is keresett fajták termeléssel, gondozással kapcsolatos munkáinak. Folyamatos együttműködésükkel, támogatásukkal a termelők olyan művelési technológiákat választottak, amely eredményeképpen a beérkezett szőlő ötvözi a borvidéki sajátosságokat, a nagyrédei borászat tradicionális ízvilágát a mai fogyasztói trendekkel.
A szüreti időszak kezdete az elmúlt évekhez hasonlóan augusztus közepe után indult a borvidék egyik kiemelkedő és talán az egyik legjobban keresett fajtájával, az Irsai Olivérrel. A szőlőnek cukorfoka és savai, illat és szín harmóniája a nyár minden ízével adják borászaink kezébe a lehetőséget, hogy újra országos aranyérmes borokat készítsenek belőle.
A fehérfajták szedésének második szakaszára a szőlők érése felgyorsult. Az időnként előforduló légköri szárazság szükségessé tette, hogy megemeljük a napi feldolgozás menetét, amely kemény próba elé állította feldolgozó gépeinket és munkatársainkat. A feldolgozási ütem változtatásával biztosítottuk, hogy sem termelőink, sem a beszállításra tervezett mennyiségünk nem sérült. A kemény, éjszakába nyúló szüreti napok eredménye, hogy borászatunk az idei évben is közel 60.000 q szőlőt vásárolt fel, melynek 80%-a fehér fajtákból, a fennmaradó rész kékszőlőkből áll össze.
Mára a szőlő kipréselve, az első tisztítási műveleteken túl várja a borkészítés további fázisait. Várhatóan december elejére elkészülnek az első palackok, amelyeket bemutatunk majd partnereinknek.
Copyright 2006-2018, Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt.